BBN3402SATU2020: MINGGU10 RESEPI(3)
Bahan-bahan
¾ cawan gula merah
½ cawan mentega tanpa garam, pada suhu bilik
½ cawan gula putih
1 sudu teh garam
1 biji telur besar
Ekstrak vanila 1 sudu teh
1 ½ cawan tepung serba guna
¾ sudu penaik soda
1 cawan coklat cip susu
1 (3 auns) bar coklat gelap, potong
3 sudu besar cip coklat putih
Langkah-langkah
☑Langkah 1
Campurkan gula merah, mentega, gula putih, dan garam dalam mangkuk besar; pukul dengan pengadun elektrik sehingga campuran coklat pekat berkrim. Masukkan telur dan vanila; pukul sehingga campuran menjadi ringan dan menjadi halus, 10 hingga 15 saat.
☑Langkah 2
Campurkan tepung dan baking soda bersama dalam mangkuk yang terpisah. Masukkan perlahan-lahan ke dalam bahan basah hingga sebati, tetapi masih ada sedikit tepung putih. Lipat coklat susu, coklat gelap, dan coklat putih menggunakan spatula, bukan pengadun. Tutup doh dan sejukkan sekurang-kurangnya 30 minit, atau hingga 48 jam.
☑Langkah 3
Panaskan ketuhar hingga 350 darjah F (175 darjah C) apabila siap dibakar.
☑Langkah 4
Bahagikan adunan sejuk menjadi 2 bahagian 1/4 ons dan letakkan di atas kepingan biskut.
☑Langkah 5
Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan hingga tepinya kelihatan coklat keemasan dan rangup, 10 hingga 12 minit. Jangan overbake; pusat-pusat tidak akan kelihatan lengkap. Sejukkan sehingga biskut ditetapkan, kira-kira 30 minit.
Nota Masak:
Untuk biskut besar, bahagikan adunan menjadi 5 bahagian dan bakar selama 12 hingga 15 minit
Fakta-fakta Pemakanan
Setiap hidangan:
344 kalori; protein 3.8g; karbohidrat 48g; lemak 16.2g; kolesterol 41.5mg; natrium 310.2mg. Nutrisi Penuh
RUJUKAN
Allrecipes (2020). Triple Chocolate Chunk Cookies. Dicapai pada 30 Disember 2020 daripada https://www.allrecipes.com/recipe/278882/triple-chocolate-chunk-cookies/
Berikut adalah bukti kehadiran saya.
Comments
Post a Comment