BBN3402SATU2020: MINGGU10 RESEPI(3)




Bahan-bahan

¾ cawan gula merah

½ cawan mentega tanpa garam, pada suhu bilik

½ cawan gula putih

1 sudu teh garam

1 biji telur besar

Ekstrak vanila 1 sudu teh

1 ½ cawan tepung serba guna

¾ sudu penaik soda

1 cawan coklat cip susu

1 (3 auns) bar coklat gelap, potong

3 sudu besar cip coklat putih

Langkah-langkah

Langkah 1

Campurkan gula merah, mentega, gula putih, dan garam dalam mangkuk besar; pukul dengan pengadun elektrik sehingga campuran coklat pekat berkrim. Masukkan telur dan vanila; pukul sehingga campuran menjadi ringan dan menjadi halus, 10 hingga 15 saat.

 

Langkah 2

Campurkan tepung dan baking soda bersama dalam mangkuk yang terpisah. Masukkan perlahan-lahan ke dalam bahan basah hingga sebati, tetapi masih ada sedikit tepung putih. Lipat coklat susu, coklat gelap, dan coklat putih menggunakan spatula, bukan pengadun. Tutup doh dan sejukkan sekurang-kurangnya 30 minit, atau hingga 48 jam.

 

Langkah 3

Panaskan ketuhar hingga 350 darjah F (175 darjah C) apabila siap dibakar.

 

Langkah 4

Bahagikan adunan sejuk menjadi 2 bahagian 1/4 ons dan letakkan di atas kepingan biskut.

 

Langkah 5

Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan hingga tepinya kelihatan coklat keemasan dan rangup, 10 hingga 12 minit. Jangan overbake; pusat-pusat tidak akan kelihatan lengkap. Sejukkan sehingga biskut ditetapkan, kira-kira 30 minit.

 

Nota Masak:

Untuk biskut besar, bahagikan adunan menjadi 5 bahagian dan bakar selama 12 hingga 15 minit

 

Fakta-fakta Pemakanan

 

Setiap hidangan:

344 kalori; protein 3.8g; karbohidrat 48g; lemak 16.2g; kolesterol 41.5mg; natrium 310.2mg. Nutrisi Penuh

 

RUJUKAN

Allrecipes (2020). Triple Chocolate Chunk Cookies. Dicapai pada 30 Disember 2020 daripada https://www.allrecipes.com/recipe/278882/triple-chocolate-chunk-cookies/

Berikut adalah bukti kehadiran saya.




Comments

Popular posts from this blog