BBN3402SATU2020: MINGGU10 RESEPI(4)





Bahan-bahan

453 gm sosej Itali manis

¾ daging lembu tanpa lemak

½ cawan bawang cincang

2 ulas bawang putih, dihancurkan

1 (28 auns) boleh dihancurkan tomato

2 (6 auns) tin tomato

2 (6.5 auns) kaleng sos tomato dalam tin

½ cawan air

2 sudu gula putih

1 ½ sudu teh daun selasih kering

½ sudu teh biji adas

1 sudu teh perasa Itali

1 salt sudu teh garam, dibahagi, atau secukup rasa

¼ sudu teh lada hitam tanah

4 sudu besar pasli segar cincang

12 mee lasagna

16 auns keju ricotta

1 biji telur

340 gm keju mozzarella, dihiris

¾ cawan keju parmesan parut


Langkah-langkah

 

Langkah 1

Dalam ketuhar Belanda, masak sosej, daging lembu, bawang merah, dan bawang putih dengan api sederhana hingga keperangan. Masukkan tomato hancur, pes tomato, sos tomato, dan air. Musim dengan gula, kemangi, biji adas, perasa Itali, 1 sudu teh garam, lada, dan 2 sudu besar pasli. Didihkan, ditutup selama kira-kira 1 1/2 jam, kacau sekali-sekala.

 

Langkah 2

Didihkan periuk besar air masin ringan sehingga mendidih. Masak mi lasagna dalam air mendidih selama 8 hingga 10 minit. Tiriskan mi, dan bilas dengan air sejuk. Dalam mangkuk pencampuran, gabungkan keju ricotta dengan telur, pasli yang tinggal, dan 1/2 sudu teh garam.

 

Langkah 3

Panaskan ketuhar hingga 375 darjah F (190 darjah C).

 

Langkah 4

Untuk menyiapkan, sapukan dengan rata 1 1/2 cawan sos daging di bahagian bawah hidangan penaik 9x13 inci. Susun 6 mee memanjang di atas sos daging. Sebarkan dengan separuh daripada campuran keju ricotta. Teratas dengan sepertiga keping keju mozzarella. Sudu 1 1/2 cawan sos daging di atas mozzarella, dan taburkan dengan 1/4 cawan keju Parmesan. Ulangi lapisan, dan tutup dengan mozzarella dan keju Parmesan yang tinggal. Tutup dengan kerajang: untuk mengelakkan melekat, semburkan kerajang dengan semburan memasak, atau pastikan kerajang tidak menyentuh keju.

 

Langkah 5

Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan selama 25 minit. Keluarkan kerajang, dan bakar lagi 25 minit. Sejukkan selama 15 minit sebelum dihidangkan.

 

Petua-petua

Setiap produk yang kami tampilkan telah dipilih secara bebas dan ditinjau oleh pasukan editorial kami. Sekiranya anda membuat pembelian menggunakan pautan yang disertakan, kami mungkin mendapat komisen.

 

Fakta-Fakta Pemakanan

 

Setiap hidangan:

448 kalori; protein 29.7g; karbohidrat 36.5g; lemak 21.3g; kolesterol 81.8mg; natrium 1400.4mg. Nutrisi Penuh

 

RUJUKAN

Allrecipes (2020). World's Best Lasagna. Dicapai pada 30 Disember 2020 daripada https://www.allrecipes.com/recipe/23600/worlds-best-lasagna/.

Berikut adalah bukti kehadiran saya pada minggu ini.

  

Comments

Popular posts from this blog