BBN3402SATU2020: MINGGU10 RESEPI(2)



Donat Rangup dan Berkrim

 


Bahan-bahan

 

ÿ       2 (.25 auns) sampul ragi kering aktif

ÿ       ¼ cawan air suam (105 hingga 115 darjah)

ÿ       1 ½ cawan susu suam

ÿ       ½ cawan gula putih

ÿ       1 sudu teh garam

ÿ       2 biji telur

ÿ         cawan lemak sayuran

ÿ       5 cawan tepung serba guna

ÿ       Minyak sayuran 1 liter untuk menggoreng

ÿ        cawan mentega

ÿ       2 cawan gula gula

ÿ       1 ½ sudu teh vanila

ÿ       4 sudu besar air panas atau mengikut keperluan

 

 

Langkah-langkah

 

Langkah 1

Taburkan ragi ke atas air suam, dan biarkan selama 5 minit, atau hingga berbuih.

 

Langkah 2

Dalam mangkuk besar, campurkan campuran ragi, susu, gula, garam, telur, lemak sayuran, dan 2 cawan tepung. Campurkan selama beberapa minit dengan kelajuan rendah, atau kacau dengan sudu kayu. Pukul baki tepung 1/2 cawan sekaligus, sehingga adunan tidak lagi melekat di mangkuk. Uli selama kira-kira 5 minit, atau hingga halus dan anjal. Masukkan adunan ke dalam mangkuk yang sudah berminyak, dan tutup. Letakkan di tempat yang hangat untuk naik hingga berganda. Adunan siap jika anda menyentuhnya, dan lekukannya tetap ada.

 

Langkah 3

Putar doh ke permukaan tepung, dan perlahan-lahan gulung hingga ketebalan 1/2 inci. Potong dengan pemotong donat tepung. Biarkan donat duduk naik semula hingga berganda. Tutup secara longgar dengan kain.

 

Langkah 4

Cairkan mentega dalam periuk di atas api sederhana. Kacau gula dan vanila sehingga sebati. Angkat dari api, dan kacau dalam air panas satu sudu pada satu masa sehingga aising agak nipis, tetapi tidak berair. Ketepikan.

 

Langkah 5

Panaskan minyak dalam minyak yang penuh atau kuali berat yang besar hingga 350 darjah F (175 darjah C). Masukkan donat ke dalam minyak panas menggunakan spatula lebar. Balikkan donat ketika naik ke permukaan. Goreng donat di setiap sisi hingga kekuningan. Keluarkan dari minyak panas, untuk mengalirkan di rak dawai. Celupkan donat ke dalam sayu semasa masih panas, dan pasangkan ke rak wayar untuk membuang lebihan. Letak loyang biskut atau dulang di bawah rak agar lebih mudah dibersihkan.

 

 

Nota Editor:

Kami telah menentukan nilai pemakanan minyak untuk menggoreng berdasarkan nilai pengekalan 10% selepas memasak. Jumlah yang tepat mungkin berbeza-beza bergantung pada masa dan suhu memasak, ketumpatan bahan, dan jenis minyak tertentu yang digunakan.

 

Fakta-Fakta Pemakanan

 

Setiap hidangan:

331 kalori; protein 5.3g; karbohidrat 47.3g; lemak 13.4g; kolesterol 31.3mg; natrium 171mg. Nutrisi Penuh

 

RUJUKAN

Allrecipes (2020). Crispy and Creamy Doughnuts . Dicapai pada 30 Disember 2020 daripada https://www.allrecipes.com/recipe/45921/crispy-and-creamy-doughnuts/.

Berikut adalah bukti kehadiran saya.




Comments

Popular posts from this blog