BBN3402SATU2020: MINGGU10 RESEPI(1)


Ayam Masam Manis Loyang Lembar

 


Diilhamkan oleh rasa hidangan Asia kegemaran kita, berikut adalah resipi yang menggunakan khasiat nanas yang telah ditinkan, dengan sayuran biasa. Untuk menjadikannya lembar, ayam tidak dipenyet atau digoreng. Masukkan sos sedap tersebut sebanyak yang anda suka, dan jika ada lebih, simpan sos di dalam peti sejuk dalam bekas tertutup, bertahan selama satu minggu. Ia juga sos yang enak untuk pembuka selera gaya Asia. Hidangkan bersama nasi kukus panas.

 


Bahan-bahan

 

ÿ       2 (8 auns) potongan nanas jus dalam tin

ÿ       1 lada besar merah, dibiji dan dipotong menjadi kepingan 1 inci

ÿ       1 lada bel hijau, dibiji dan dipotong menjadi kepingan 1 inci

ÿ       1 lobak merah, dikupas dan dihiris secara menyerong

ÿ       ½ bawang merah, potong 1 inci

ÿ       3 sudu besar minyak alpukat

ÿ       garam dan lada hitam tanah secukup rasa

ÿ       1½ paun dada ayam tanpa kulit, tanpa tulang, potong 1 inci

ÿ       air mengikut keperluan

ÿ       2 sudu tepung jagung

ÿ       ½ cawan gula perang halus

ÿ        cawan cuka beras

ÿ       3 sudu besar sos tomato

ÿ       3 sudu besar kicap

ÿ       1 sudu besar sos cili bawang putih

ÿ       1 sudu besar pes halia-bawang putih

ÿ        sudu teh lada putih tanah


Langkah-langkah

 

Langkah 1

Panaskan ketuhar hingga 425 darjah F (220 darjah C).

 

Langkah 2

Tiriskan nanas dan masukkan jus ke dalam ukuran cecair 1 cawan. Letakkan nanas yang telah dikeringkan ke dalam mangkuk campuran besar; ketepikan.

 

Langkah 3

Masukkan paprika, lobak merah, dan bawang merah ke dalam nanas. Tuangkan 2 sudu minyak alpukat ke atas dan taburkan dengan garam dan lada. Kacau hingga dilapisi minyak dan perasa, kemudian sebarkan dalam satu lapisan di atas loyang. Masukkan ayam ke dalam mangkuk yang sama, gerimis dengan baki 1 sudu minyak, dan perasakan dengan garam dan lada. Lumurkan ke lapisan ayam dan nestle pada kepingan lembaran di antara kepingan nanas dan sayur-sayuran.

 

Langkah 4

Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan hingga sayur-sayuran lembut dan ayam dimasak hingga lebih kurang, 25 minit.

 

Langkah 5

Sementara itu, tambahkan air secukupnya ke jus nanas yang disediakan untuk membuat 1 cawan cair. Pindahkan 3 sudu besar cecair ke mangkuk kecil dan masukkan tepung jagung. Kacau dengan garpu atau pukul sehingga sebati.

 

Langkah 6

Tuangkan baki cairan ke dalam periuk dengan gula merah, cuka beras, sos tomato, kicap, sos bawang putih, pes bawang putih halia, dan lada putih. Didihkan, kacau sekali-sekala, dengan api sederhana tinggi. Perlahan-lahan masukkan campuran tepung jagung, pukul sebentar. Kembali mendidih dan biarkan menebal, pukul terus, kira-kira 1 minit.

 

Langkah 7

Taburkan ayam, nanas, dan sayur-sayuran dengan sos untuk dihidangkan.

 

Nota Masak:

Anda boleh menggunakan minyak masak berperisa neutral untuk minyak alpukat.

Untuk menjimatkan masa, bukannya membuat sos, anda juga boleh menggunakan sos manis dan masam Asia kalengan.

 

Fakta-fakta Pemakanan

 

Setiap hidangan:

524 kalori; protein 37.7g; karbohidrat 58.6g; lemak 14.9g; kolesterol 96.9mg; natrium 1236.2mg. Nutrisi Penuh.

 

 

RUJUKAN

Allrecipes (2020). Sheet Pan Sweet and Sour Chicken. Dicapai pada 30 Disember 2020 daripada https://www.allrecipes.com/recipe/279987/sheet-pan-sweet-and-sour-chicken/.

Berikut adalah bukti kehadiran saya.



 

Comments

Popular posts from this blog